Каталунска кухня - море и планина

Каталуния е земя на модернизма и традицията, на Салвадор Дали, на Антони Гауди, на прекрасната Барселона, Средиземно море и красиви планини, на богата храна и огромно разнообразие на продукти. Каталунската кулинарна традиция е сред най-старите описани европейски кухни, а имената на велики кулинарни майстори като Ferran Adrià, братята Roca, Carme Ruscalleda, Santi Santamaria, Carles Abellán и много други категорично поставят каталунската кухня на световната кулинарна сцена.

В този кулинарен курс искаме да ви запознаем с някои от непознатите, но много характерни вкусове на тази изключително богата и разнообразна кухня. Подготвихме този кулинарен модул с една забележителна и много типична за каталунската кухня тема - т.н. "Mar i muntanya" ("море и планина"). 

"Mar i muntanya" е концепция за съчетаване на морски продукти (риби и морски дарове) с продукти от "планината" (червени или бели меса, дивеч, гъби). Кулинарните комбинации, на които концепцията "Mar i muntanya" дава живот са израз на свободния и авангарден дух на едно богато на традиции, продукти и история място.

Каним ви на незабравимо и уникално кулинарно приключение, с което ще се пренесем в слънчева Барселона.

Benvinguts a casa nostra! Benvinguts a Barcelona!

Програма

Catxoflino (вариация: кюфтенца, калмари и скариди)

27 януари (19:00 - 21:00)

Регионът Baix Empordà в Каталуния е мястото, в което се появява необикновената история на Catxoflino [качофлино]. За каталунската кухня catxoflino е като джаза за музиката..., ражда се от импровизацията и интуицията. Няма точни рецепти, нито задължителни продукти или подправки, всичко е усет за средиземноморски вкус и смела фантазия. Много често вариациите на качофлино включват концепцията Mar i muntanya, която съчетава вкусовете на морето (риба и морски дарове) с червени или бели меса. С това ястие искаме да ви въведем към смайващо добрия резултат, който ще постигнем в следващото ястие от този модул с на пръв поглед изцяло антагонистични продукти като пилешко, скариди и черен шоколад.

 

Pollastre amb gambes i xocolata (пиле със скариди и черен шоколад)

29 януари (19:00 - 21:00)

Когато човек чуе за пръв път тази комбинация, несъмнено ще се появи въпроса "Ама как така? Пилешко, скариди, че и шоколад?". Отговорът ни е едно огромно и категорично "Да!". Това е комбинация, за която си струва да научите, опитате и споделите с приятели. 

Няма нищо случайно в избора на продукти, а вкусът е просто...мммм.

ONLINE КЛАС

Newsletter

Абонирайте се за нашия бюлетин и бъдете в крак с последните кулинарни новини, рецепти и оферти.