Право в сърцето

Свободните места за този курс са изчерпани!

***

Започваме със "смело сърце" нашия нов и уникален проект за Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно хранене (ВМ-НВХ), който разработихме в партньорство със SPIDER SPORT. Целта на този кулинарен проект е в поредица от класове да разкрием по достъпен и вкусен начин голямото богатство и разнообразие от менюта с месо и субпродукти, от които хората, избрали този начин на хранене ще направят още по-пълноценно и балансирано своето хранене и живот. 

Водещ лектор на класовете ще бъде Мария Митова, която е експерт по хранене и любител готвач, който знае важността на органите като пълноценен източник на храна, но често среща неодобрението и незнанието на клиенти и приятели как да ги приготвят. С тази серия от кулинарни курсове Мария цели да сподели нови рецепти, които да ви убедят, че тази ценна храна може да присъства по лесен, вкусен и интересен начин в менюто ви.

Мария е част от екипа на клуб SPIDER SPORT, които заедно с основателя си Милко Георгиев, са пионери във Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно хранене (ВМ-НВХ) в България от 2003 г. Принципите на ВМ-НВХ учат хората да се хранят пълноценно, набавяйки си ежедневно всички важни хранителни вещества от животински протеини и мазнини и наслаждавайки се на сладките удоволствия в малки количества, до 15% от дневните калории. Органите съставляват важна част от правилното хранене и се усвояват много лесно от тялото ни. Те в пъти превъзхождат филетата по концентрация на всички хранителни вещества – минерали, есенциални мастни и аминокиселини, витамини, в това число A, D, B1, B2, B6, фолиева киселина, B12, цинк, селен, калций, магнезий, желязо и йод.

 

Този кулинарен курс е с подкрепата на нашите приятели от верига месарски магазини "Вашата месарница". 

Програма

Ако никога не сте опитвали органи, сърцето е много добър избор за първа крачка в тази посока. Сърцата са вид мускулно месо и по вкус дори се доближават до филето, но са много по-богати на витамини и минерали. Те са чудесен източник на протеин.

Сърцата са много ценна храна, която в миналото се е пазела за вождовете и бременните. Сърцата са с много висока концентрация на важния коензим Q10. Той дава искрата за производство на енергия в клетката и се съдържа в концентрация над 100мг/кг в сърцата като мускул, който постоянно работи. Коензимът Q10 има ниска усвояемост на добавки и от кремове, затова приемайки го с храната помагаме за доброто функциониране на нашето сърце и на всички клетки в тялото. Коензимът се запазва напълно при варене или печене, а при пържене се губят едва 15-30%.

Сърцата съдържат още витамини от групата B и по-специално важния B12, желязо в единствената му усвоима форма – „heme“, фосфор, цинк и селен.

Сърцата са достъпни и приготвени по интересни и вкусни начини, могат да станат любима част от седмичното ни меню.

А ето и нашето предложение за меню, което ще ви очарова:

1. Мариновано и гриловано телешко сърце по перуанска рецепта със задушен карфиол и перуански сос Huancaína.

2. Кюфтенца от патешки сърца и сос тартар

3. Салата от глазирани патешки сърца с боровинки

 

Снимките са с илюстративен характер. Източници:
http://www.justeatlife.com
http://www.jama.pe

Зала "Ами Буе"

Newsletter

Абонирайте се за нашия бюлетин и бъдете в крак с последните кулинарни новини, рецепти и оферти.