Вкусът на Аюрведа!

Това е един вдъхновяващ вегетариански готварски курс, базиран на основните принципи на Аюрведа – древното познание за живеене в равновесие. От него ще разбереш каква е твоята конституция и как да се грижиш за нейния баланс чрез храната; как да използваш вълшебството на подправките така, че готвенето да се превърне в магическо преживяване; как да съобразиш храненето си със сезонните промени; как да сготвиш храната така, че да е подходяща за всички членове на семейството.

 

Курсът се състои от четири посещения, които съдържат теоретична, практическа част и обяд. Датите са:

- 26 май (събота), 11:00-14:00 часа – Модул 1: Основи на Аюрведа и аюрведичното хранене. 

- 27 май (неделя), 11:00-14:00 часа – Модул 2: Трите доши (конституции), дневен режим и хранене, сезонни промени в храненето. 

- 2 юни (събота), 11:00-14:00 часа – Модул 3: Природата на млечните продукти, зеленчуците, бобовите култури и подправките според Аюрведа. 

- 3 юни (неделя), 11:00-14:00 часа – Модул 4: Храносмилане и детоксикация според Аюрведа.

 

Водещ на курса е аюрведичният консултант Екатерина Минкова, която е започнала своето посвещение в Аюрведа при д-р Антоанета Заркова, продължила е с готварските курсове на Юрий Ковачев и е специализирала в Американската ведическа академия с ръководител Дейвид Фроли.

Програма

Модул 1: Основи на Аюрведа и аюрведичното хранене

Теоретична част: За да разберем коя храна е най-подходяща за нас, ще въведем основните понятия в Аюрведа – петте елемента (етер, въздух, огън, вода, земя), трите доши (Вата, Питта, Кафа), трите гуни (Сатва, Раджас, Тамас), петте коши (фините обвивки на тялото), как се формират шестте вкуса (сладко, солено, кисело, горчиво, стипчиво и люто) и кои от тях са най-подходящите за съответната конституция. Ще получиш аюрведичен тест за определяне на твоята конституция (доша), резултатите от който ще дискутираме на следващия ден.

Практическа част: Ще разбереш как се прави пречистеното масло гхи – основният продукт за готвене в Аюрведа; как се готви ориз басмати с кашу и стафиди; как се приготвя сезонна зеленчукова крем супа според принципите на аюрведичното готвене; какво е чътни и как да си го приготвиш; и разбира се, малък вкусен десерт.

 

Модул 2: Трите доши (конституции), дневен режим и хранене, сезонни промени в храненето

Теоретична част: Ще разбереш особеностите на трите доши и тяхната физическа, емоционална и ментална специфика; ще придобиеш разбиране за подходящите храни и подправки за всяка една от конституциите и логиката зад това; кои са най-удачните часове за хранене и как да построиш своя дневен режим; как се променя храненето според сезоните; кратко обсъждане на резултатите от аюрведичния тест. 

Практическа част:  Ще се научиш да приготвяш зелен боб с удивително вкусен сос, кокосов ориз и любимия ни десерт – ладу.

 

Модул 3: Природата на млечните продукти, зеленчуците, бобовите култури и подправките според Аюрведа

Теоретична част: Как се възприемат млечните продукти в Аюрведа; каква е аюрведичната природа на зеленчуците и бобовите култури; как чрез подправките може да се въздейства на техните качества и как да се подобри тяхното смилане и усвояване.

Практическа част: Ще разбереш как да си приготвяш най-чистото и божествено вкусно прясно сирене, наричано панир в Аюрведа;  как да сготвиш панир с грах в сос; каква е тайната на прясното чапати от пълнозърнесто брашно; малък вкусен десерт.

 

Модул 4: Храносмилане и детоксикация според Аюрведа

Теоретична част: Концепцията за Агни – храносмилателния огън; от какво зависи храносмилането и как може да се подобри; подходящи хранителни комбинации; каква е гледната точка за детоксикацията в Аюрведа – концепцията за Ама (токсините); как лесно и приятно да правиш мека детоксикация чрез монодиета на ястието кичари.

Практическа част: Ще разбереш как се приготвя ястието кичари; печени сладки картофи на фурна с ягодово чътни; десерт, наречен сандеш – сладък панир с шафран и рози; чай за добро храносмилане.

 

В края на курса ще получиш и малка книжка в PDF формат, включваща:

- теоретичната част с основните понятия

- таблица с подходящите храни и подправки за всяка доша

- таблица за подходящи хранителни комбинации

- аюрведичен тест за определяне на конституцията

- рецептите, направени по време на курса.

ONLINE КЛАС

Newsletter

Абонирайте се за нашия бюлетин и бъдете в крак с последните кулинарни новини, рецепти и оферти.