Есенен аюрведичен детокс

Свободните места за този курс са изчерпани!

***

 

След топлото лято неизбежно настъпва есента. Това е преход, който се случва не само в природата, но и в нашите тела. В пространството започва да преобладава енергията на Вата, която е суха, груба, ветровита, хаотична, хладна, фина и ясна. За да дадем възможност на телата ни адекватно да се справят с тези промени е важно да им доставим подходящата храна и грижа. Именно това е и благоприятно времето от годината за пречистване на тялото. Древната лечителска система Аюрведа разглежда детоксикацията като най-съществената част от превантивните мерки за поддържане на здравето ни в равновесие. Това е холистична наука, която разполага с изключително задълбочени познания и методи за лечение, касаещи индивидуалните особености на човека.

Системата, чрез която Аюрведа пречиства и детоксикира тялото се нарича Панчакарма (петте свещени действия). Специална програма и се изпълняваща в предназначени за това аюрведични клиники с индивидуална програма с хранителен режим и пречистващи терапии. Обичайната продължителност на този процес е 21 дни. Рядко обаче съвременният човек има възможност да отдели толкова време за покой и детокс. При добро желание, достатъчна информираност и малко повече ентусиазъм, бихме могли сами да направим нещо полезно за себе си, макар и не в тази дълбочина.

Този курс е апел към всички онези, които биха искали тази есен  да се погрижат за здравето си чрез един мек и щадящ  детоксикиращ подход. Това не е програма за гладуване, соколечение, сурав детокс или плодово-чаен режим.  От този курс ще разбереш какви са идеите на Аюрведа за токсините и как те биха могли да напуснат тялото без да се предизвиква твърде голям стрес на организма ни.

Водещ на курса е аюрведичният консултант Екатерина Минкова, която е започнала своето посвещение в Аюрведа при д-р Антоанета Заркова, продължила е с готварските курсове на Юрий Ковачев и е специализирала в Американската ведическа академия с ръководител Дейвид Фроли.

Програма

 

 

Теоретична част – ще се запознаеш с основните идеи за процеса на пречистване на токсините според Аюрведа и как самостоятелно в домашни условия да проведеш мека детоксикация.

 

Практическа част – ще се научиш да приготвяш:

Кичари – основното ястие за аюрведичен детокс, съставено от боб мунг и ориз басмати

Сусамово чътни – приятен гъст сос за събуждане на храносмилането

Печени кореноплодни с подходящи аюрведични подправки

 

ONLINE КЛАС

Newsletter

Абонирайте се за нашия бюлетин и бъдете в крак с последните кулинарни новини, рецепти и оферти.