Храна за Промяна
„1 промяна в храненето на ден прави 365 промени в годината. Което си е промяна на живота.“ - Сара Бритън
Представяме ви нашия пореден съвместен проект с хранителния терапевт, здравен психолог и страхотен човек - Михаела Белорешка. С помощта на Михаела, вие ще достигнете до осъзнат избор и контрол над това, с което се храните и как вашето меню да бъде сезонно, балансирано, пълноценно и подкрепящо вашето добро физическо и психично здраве.
Курсът покрива най-важните и фундаментални теми от хранителната терапия с цел да фокусира внимание върху истински важните и практични въпроси, значими за здравето.
Поставяйки акцент върху функцията на всяка храна и процес в тялото, целта на Михаела е да ви помогне да изградите своя собствен набор от практики, храни и техники, които прилягат на вашата история, предпочитания и начин за живот.
Храната е избор, който всеки от нас прави - всеки ден, цял живот.
Курсът "Храна за Промяна" е в 4 посещения с лекционна част, Q&A и практическа част:
- 20 юни, 11:00-14:00 ч. - Модул 1: Основи на здравословното хранене и начин на живот
- 21 юни, 11:00-14:00 ч. - Модул 2: Защо храносмилането е толкова важно за цялото тяло?
- 27 юни, 11:00-14:00 ч. - Модул 3: Детоксикация, стрес и психично здраве – липсващото звено
- 28 юни, 11:00-14:00 ч. - Модул 4: Балансирани десерти – психология на храненето
Описание на пълната програма ще откриете по-долу.
На края на курса, всички участници ще получат безплатни материали, рецепти и практически съвети за здравословно хранене, както и книга със сезонни рецепти на Михаела Белорешка!
Програма
1. Основи на здравословното хранене и начин на живот
- Правилно приготвяне и комбиниране на различни групи храни
- Какво се случва с храната днес и нуждите на тялото ни?
- Как да пазаруваме с разбиране за качеството на продуктите около нас?
Практикум: Баланс и здраве. В този модул ще се научиш как да комбинираш групите макронутриенти и да си приготвяш полезни и вкусни допълнения към всяко едно хранене, които подпомагат усвояването на хранителни вещества и разнообразяват менюто. Ще се научиш да правиш пречистено масло гхи, кълнове, прясна и дива ферментация на зеленчуци!
Меню: джинджифилова сьомга с цветна пролетна салата
Бонус материали:
Как да си направим кълнове.pdf
Как да си направим пречистено масло гхи.pdf
Как да си направим дива и прясна ферментация у дома.pdf
Рецепти.pdf
2. Защо храносмилането е толкова важно за цялото тяло?
- как работи храносмилателната система, какво я стимулира и блокира?
- как храносмилането е свързано с всички системи в тялото?
- как да приготвяме храните, за да са лесни за храносмилане – древни техники и модерни трикове
- подправки, храни и билки – как да ги използваме?
Практикум: Сезонна купа на изобилието. В този модул ще научиш как да сготвиш правилно зърнени храни, да свариш вкусно и правилно бобови храни, да приложиш различни техники за обработка на сурови храни, които подпомагат храносмилането.
Меню: цветна купа от пухкав басмати ориз с бадеми и кокос, най-вкусната салата от леща, мариновани моркови и ряпа
Бонус материали:
Приготвяне на зърнени храни.pdf
Приготвяне на бобови храни.pdf
Лечебни храни за храносмилане.pdf
Рецепти.pdf
3. Детоксикация, стрес и психично здраве - какво е детоксикация и какво е важно да знаем за този процес?
- как се отразява стреса на нашето тяло, храносмилане и детоксикация?
- кое е липсващото звено, което ни е нужно за всеки жизненоважен процес?
- как да си направим детокс смути и хранителен режим, в който да се разтоварваме, но да не гладуваме?
- техники за приготвяне на сурови храни
Практикум: Детокс смути и суров обяд. В този модул ще научите как да приготвите сами у дома кълнове, да балансирате правилно съставките в своето смути и ще приготвим вкусни и разнообразни компоненти за такоси, които може да хапвате всеки ден от своя разтоварващ режим.
Меню: Сурово детокс смути; Сурови цветни такоси с мариновани гъби и ароматен пушен сос
Бонус материали:
Eжедневни детокс техники.pdf
Техники за управление на стреса.pdf
Рецепти.pdf
4. Балансирани десерти – психология на храненето и наслада от храната
- какво е осъзнато хранене и как да го култивираме в живота си?
- какво представлява емоционалното хранене и как да го разпознаем
- мястото на десертите и сладкото в здравословното хранене?
Практикум: 3 вида леки десерти. В този модул ще поговорим за осъзнатото хранене и как храната се е превърнала в начин на живот, наслада и споделяне. Ще приготвим 3 вида леки и щадящи тялото десерта за специални моменти.
Меню: Хрупкав гранола бар, амарето мъфин, шоколадов мус и компот от малини
Бонус материали:
Лечебни храни за баланс на кръвна захар.pdf
Психология на храненето.pdf
Рецепти.pdf