Есенен аюрведичен детокс

След топлото лято неизбежно настъпва есента. Това е времето на преход, който се случва не само в природата, но и в нашите тела. В пространството започва да преобладава енергията на Вата, която е суха, груба, ветровита, хаотична, хладна, фина и ясна. За да дадем възможност на телата ни адекватно да се справят с тези промени е важно да им доставим подходящата храна и грижа. Именно това е и най-благоприятното времето от годината за пречистване на тялото. Древната лечителска система Аюрведа разглежда детоксикацията като най-съществената част от превантивните мерки за поддържане на здравето ни в равновесие. Това е холистична наука, която разполага с изключително задълбочени познания и методи за лечение, касаещи индивидуалните особености на човека. 

Системата, чрез която Аюрведа пречиства и детоксикира тялото се нарича Панчакарма (петте свещени действия). Това е специална програма, изпълняваща се в предназначени за това аюрведични клиники, където се назначава индивидуална програма с хранителен режим и пречистващи терапии. Обичайната продължителност на този процес е 21 дни. Рядко обаче съвременният човек има възможност да отдели толкова време за покой и детокс. При добро желание, достатъчна информираност и малко повече ентусиазъм, бихме могли сами да направим нещо полезно за себе си, макар и не в тази дълбочина. 

Този курс е апел към всички онези, които биха искали тази есен  да се погрижат за здравето си чрез един мек и щадящ детоксикиращ подход. Това не е програма за гладуване, соколечение, суров детокс или плодово-чаен режим.  От този курс ще разбереш какви са идеите на Аюрведа за токсините и как те биха могли да напуснат тялото без да се предизвиква твърде голям стрес на организма ни.

Водещ на курса е аюрведичният консултант Екатерина Минкова, която е започнала своето посвещение в Аюрведа при д-р Антоанета Заркова, продължила е с готварските курсове на Юрий Ковачев и е специализирала в Американската ведическа академия с ръководител Дейвид Фроли.

Програма

Теоретична част – ще се запознаеш с основните идеи за процеса на пречистване на токсините според Аюрведа и как самостоятелно в домашни условия да проведеш мека детоксикация.

Практическа част – ще се научиш да приготвяш:

Кичари – основното ястие за аюрведичен детокс, съставено от боб мунг и ориз басмати
Покълнал боб мунг със зеленчуци
Печени кореноплодни с подправки
Сусамово чътни – приятен гъст сос за събуждане на храносмилането.

 

Зала "Цариградско шосе"

Newsletter

Абонирайте се за нашия бюлетин и бъдете в крак с последните кулинарни новини, рецепти и оферти.