Рецепта за агнешко à la Food Connection

В кулинарно училище Food Connection знаем, че добрата храна е по-вкусна, когато е споделена с приятели. Този път, решихме да споделим с вас не просто храна, а една наша рецепта за страхотна агнешка плешка с интересен и средиземноморски вкус. Както винаги, фантастичното месо е осигурено от нашите големи приятели от "Вашата месарница".

И така, знаем че времето ви е ценно, затова ето и нашата рецепта :) 

 

Агнешка плешка à la Food Connection

(за 3-4 човека)

 

Необходими продукти:

  • 1 агнешка плешка
  • връзка прясна мащерка
  • 3 стръка пресен розмарин
  • 1 глава чесън
  • чери домати или малки домати на клонка
  • 2 глави кромид лук 
  • 3-4 моркова
  • балсамов оцет harmonica
  • балсамова глазура 
  • сол (препоръчваме британската сол Maldon, изключително подходяща за овкусяване на печени меса)
  • черен пипер
  • зехтин

 

Начин на приготвяне

Шпиковайте плешката и в отворите натъпчете цели стръкове прясна мащерка и по желание можете да добавите малко масло. Ние използваме зехтин в рецептата. Не пестете мащерката, комбинацията на прясна мащерка и агнешко е божествена. След шпиковането, втрийте хубаво зехтин по цялата плешка и овкусете и от двете страни със сол и прясно смлян черен пипер. Препоръчваме при печене на меса да използвате сол с по-едри кристали (т.нар. "кашерна" сол). Идеалната сол за нас е Maldon. Поставете плешката в тава за печене и добавете добавете наедро нарязани моркови, кромид лук (почистен от горната люспа и нарязан на четвъртинки), цели чери домати (ако имат клонка, запазете я, тя дава допълнителен вкус и аромат!). Разрежете главата чесън на две половини по хоризонтала и я поставете цяла, без да белите скилидките. Полейте месото с 50 мл балсамов оцет, овкусете зеленчуците и месото със зехтин, сол и пипер и поставете върху месото малко розмарин, накъсан на къси клончета. Не прекалявайте с розмарина, защото е с много агресивен аромат и не искаме да унищожи всички останали вкусове и аромати. Добавете съвсем малко вода, имайте предвид че зеленчуците и месото ще отпуснат вода и не е необходимо да плуват в течност. Искаме соковете от печенето на месото и зеленчуците да станат разкошен сос Грейви, а колкото повече вода слагаме в тавата, толкова по-трудно ще получим хубав сос Грейви. Балсамовият оцет, въпреки че изглежда странно на пръв поглед, ще ви даде един много приятен баланс на вкусовете и ще добави сладост към месото и печените зеленчуци. Освен това ще помогне за по-красив и карамелен загар на месото. 

Поставете алуминиево фолио върху тавата и я сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете 3 часа, след което извадете месото и го полейте със соковете, образувани при печене. Печете още 15-20 минути без фолио и наблюдавайте да не изгори горната част на плешката. Най-накрая разтворете с много малко вода балсамовата глазура и намажете хубаво повърхността на месото с помощта на четка. Глазурата ще ви осигури перфектния карамелен цвят на добре изпечено и апетитно месо. Оставете плешката да се запече до постигане на желания цвят и след като извадите от фурната, оставете месото да си почине десетина минути.

Сервирайте с печените зеленчуци. Ние направихме и един невероятен печен пресен лук със сос Ромеско (рецептата за този богат сос ще разберете, ако дойдете на някой от курсовете ни за испанска кухня). Печеният пресен лук е с много деликатен и сладникав вкус и може да бъде перфектното предястие в компанията на много сос Ромеско. 

Салатата, която направихме за нашата вечеря е от валериана, прясна левруда, репички, краставица (обелена и почистена от семките), чери домати и пъдпъдъчи яйца. Овкусихме я с класически дресинг от скилидка чесън, сол, ябълков оцет и зехтин. 

Разбира се, една хубава вечеря с разкошната агнешка плешка няма как да мине без добра компания и добро червено вино. Нашият избор падна върху един много приятен чилийски Carmenere. 

Наздраве и весели празници!

 

Newsletter

Абонирайте се за нашия бюлетин и бъдете в крак с последните кулинарни новини, рецепти и оферти.