Аюрведична кухня за път

Свободните места за този клас са изчерпани!

***

В сезона на ваканциите и дългите почивки всеки от нас планира пътешествия на близо и далеч. Освен опаковането на багажа, друго важно нещо, за което е добре да се погрижим е храната ни за из път. В повечето случаи тя се свежда до нещо сухо, пакетирано и с консерванти, ядки, сушени плодове или в най-добрия случай домашно приготвени сандвичи.

Аюрведа има особен поглед върху пътуванията. Когато се преместваме твърде много в пространството, преодоляваме дълги разстояния и сменяме обичайният си режим на храна и сън, Вата енергията се засилва в цялата ни система, което може да се отрази в безсъние, тревожност, нерегулярност в работата на недеболото черво, което и седалището на тази доша. Ето защо от голямо значение е да доставим на телата си нужното, така че още по време на път и в първите дни от планираната ни почивка напълно да се насладим на спокойствието, което всички заслужаваме.

Храната, която успокоява Вата доша е топла, омаслена, сготвена със затоплящи подправки, които поддържат Агни (храносмилателния огън) в добра кондиция. Ако аюрведичната храна ти харесва и искаш се научиш да я приготвяш, така че лесно да я транспортираш при пътешествия, този клас ще те научи именно на това.

 

Водещ на курса е аюрведичният консултант Екатерина Минкова, която е започнала своето посвещение в Аюрведа при д-р Антоанета Заркова, продължила е с готварските курсове на Юрий Ковачев и е специализирала в Американската ведическа академия с ръководител Дейвид Фроли.

 

Програма

Теоретична част: Ще разбереш как да се справиш с дисбаланса на дошите по време и след дълъг път, прилагайки малки аюрведични трикове.


Практическа част: Ще се научиш да приготвяш 
Печени самоси – пирожки от пълнозърнесто брашно и зеленчукова плънка
Масала доса – палачинки от ориз и дал с картофена плънка
Рулца от нахутено брашно с подправки

ONLINE КЛАС

Newsletter

Абонирайте се за нашия бюлетин и бъдете в крак с последните кулинарни новини, рецепти и оферти.