Скандинавска кухня

Свободните места за този клас са изчерпани.

***

 

В студените зимни вечери за какво да си мислим освен за топла храна и домашен уют. Скандинавската кухня предлага точно това!

За пореден път страхотната Злати ще разкрие част от кулинарните тайни на съвременните викинги. Скандинавската кухня печели все повече популярност и заклети почитатели. Тя се отличава с качествени продукти, изискана и интересна комбинация на вкусове и финес. Ще приготвим традиционна шведска вечеря заедно със Злати, която отдавна е свързана със шведската култура и кухня. Тя готви с любов ежедневно и изхранва 5-членното си шведско-българско семейство и много гости.

Програма

За този кулинарен клас сме избрали традиционно, интересно и както сами ще се убедите много, много вкусно шведско меню:

Gubbröra (губрьора) - фантастично предястие със шведска аншоа, което на български буквално се превежда като "бърканицата на стареца". Любимо за всякакъв повод – от изискана вечеря до просто така, за похапване.

Soldatens Ärtsoppa - едно от най-традиционните и любими на всички поколения ястие – "Войнишка грахова супа" (Soldatens Ärtsoppa). Открадната от Франция през 18 век, тя се е превърнала в икона, на която се покланя целокупния шведски народ (както и всички други скандинавци) всеки четвъртък. По традиция се комбинира с палачинки, ние обаче ще ви предизвикаме с нещо къде-къде по-фино: семли.

Semla ("семла") е бън със сметана и марципан, която се прави преди началото на Великденските пости. И тя е любимо лакомство от началото на 18-ти век. В съвременна Швеция семлата подлудява всички и се предлага от началото на януари до началото на постите.

Зала "Ами Буе"

Newsletter

Абонирайте се за нашия бюлетин и бъдете в крак с последните кулинарни новини, рецепти и оферти.