Османска кухня с модерен прочит

Свободните места за този клас са изчерпани!

***

Започваме новия сезон с поредна среща с турската кухня, която ще ви отведе назад във времето до тайните на османската дворцова кухня. В този уникален кулинарен клас Сибел ще ви разкаже и заедно ще приготвим две от най-големите класики на османската кулинарна традиция, като едното ще бъде разгледано през погледа на съвременния епикуреец.

Hünkar beğendi ("хюнкяр бейенди") е класическо османско ястие, което идва от двора на султан Мурад IV (1612-1640 г.). Представлява ароматна яхния с късчета агнешко месо върху канапе от пухкаво пюре от печени патладжани и в превод означава "султанът го харесва". По време на официална визита на император Наполеон III в Османската империя през 1869 г. ястието е поднесено на императрица Йожени, която толкова го харесала, че султан Абдулазиз обещал неговият придворен готвач да даде рецептата на готвача на императрицата. Легендата разказва, че готвачът на султана отказал да издаде тайната на "хюнкяр бейенди".

В този кулинарен урок ще ви покажем как това класическо османско ястие може да се осъвремени под формата на разкошна лазаня. И разбира се нашата вечеря няма да бъде истински турска, ако не завърши с феноменален десерт - разкошният десерт Antep Fıstıklı Katmer с много шам фъстък. 

За високия градус на вечерта, както винаги ще се погрижат нашите приятели от Yeni Rakı, които ще ни поглезят и оставят в прекрасно настроение с невероятна ракия.

Програма

За този кулинарен клас сме ви подготвили следното фантастично меню:

- Hünkar beğendi lazanya (лазаня "Хюнкяр бейенди") - османската класика в съвременен вариант

- Antep Fıstıklı Katmer - десерт за султани! С много любов и много шам фъстък!

Зала "Ами Буе"

Newsletter

Абонирайте се за нашия бюлетин и бъдете в крак с последните кулинарни новини, рецепти и оферти.