Зехтин - течното злато

2 посещения Цена: 150 лв. Остават 4 места!

Регистрация за курса

Първият истински курс за зехтин в България!

С изключително удоволствие ви представяме най-новия ни проект за популяризиране и култивиране на възприятията и познанието за един от хилядолетните продукти, които цивилизационно и вкусово са оформили културата на Средиземноморието. Заедно с водещия ни лектор и сертифициран сомелиер по зехтин Анна Петкова ще ви въведем в тайните на културния и кулинарен феномен наречен "зехтин".

Този двудневен курс ще отвори погледа ви за вкусовете, здравните ползи и кулинарните приложения на най-високата категория студенопресовано маслиново масло (Extra Virgin Olive Oil/EVOO).

 

Този кулинарен курс включва две посещения:

29 Септември - 11:00-14:00 часа 

30 Септември - 11:00-14:00 часа

Програма

Програмата за курса включва следната лекционна, практическа и дегустационна част:

ДЕН 1

Лекционна част

- В света на зехтина (кратка история, страни производители/потребление, най-известни сортове маслини). Различните категории зехтин и качество (от EVOO/студено пресован/ до помас)
- Средиземноморската диета и EVOO в сърцето ù (основна философия и съчетаване на продукти)
- Зехтинът в кухнята (как да готвим със зехтин, температури на различните техники, точка на горене и сравнение с други основни мазнини)

 

Дегустационна част

Дегустация на 2 вида зехтин:

Borges Fruity Extra Virgin Olive Oil, 100% сорт Arbequina, производител Borges, Испания

- Sybaris Ultra Premium Extra Virgin Olive Oil, 100% сорт Hojiblanca от вековни маслинови дървета, производител Borges, Испания

- Borges Character Extra Virgin Olive Oil, 100% сорт Picual, производител Borges, Испания

- tasting sheet  на International Olive Council с основни атрибути и стъпки в опитването

 

Практическа част

Ще приготвим и хапнем следното меню:

- Salmorejo с портокали 
- Escalivada върху хляб 
- Тост авокадо, бяло сирене, зехтин
- Провансалко tapenade с каперси, маслини и зехтин
- Ароматен гръцки десерт от остров Хиос с кисело мляко, портокалов мед и зехтин 

 

ДЕН 2

Лекционна част

- Как да разчитаме етикета и избираме зехтин
- Композиция на EVOO и мазнините; полифеноли; омега 3, 6, 9; наситени мазнини)
- Здравословният аспект и EVOO като ежедневен лечител (полифеноли и мазнини)

 

Практическа част

Ще приготвим и хапнем следното меню:

- Салата с карфиол, печени червени чушки, зехтин
- Пиле по андалуски със сос от бадеми
- Запечени круши със сос от зехтин и какао 


 

Изказваме нашите благодарности за оказаната продуктова и дидактическа подкрепа на нашите приятели от водещия производител на зехтин в Испания - Borges

Newsletter

Абонирайте се за нашия бюлетин и бъдете в крак с последните кулинарни новини, рецепти и оферти.